Wykonanie
Czasami mam ochotę zapomnieć o tym co zdrowe i wskazane i upiec tak jak dawniej, słodko i efektownie, zrobić pyszne, wyrośnięte, dorodne, ociekające
słodyczą ciasto. Ale już chyba tak nie potrafię. Czytam i czytam i chyba coraz mniej wiem, tyle tych dietetycznych teorii rozgryzam. Nie wiem jeszcze do końca jak gotować i jak budować najlepszą dietę, szczególnie taką dla uprawiających
sport, wiem natomiast czego na pewno nie możemy jeść. Z pewnością trzeba wykluczyć z diety
cukier rafinowany i białą oczyszczoną
mąkę. Te zmiany w składnikach nie powodują zmiany w jakości ciasta, trochę wpływają na konsystencję i fakturę, i to też nie zawsze. Zdecydowanie natomiast poprawiają dietetyczną i zdrowotną wartość ciast, warto więc zmienić przyzwyczajenia i nie sięgać po białą
mąkę i
cukier, a w zamian korzystać z dobrych zamienników.Dzisiejszy sernik to rodzaj tarty, w której dominuje
ricotta, a więc nazwałam ją sernikiem.W miarę łatwy ten sernik, pyszny i dietetyczny, świetny do
kawy, a jeszcze lepszy na śniadanie, zamiast
płatków owsianych.
Składniki: na formę 27cm200g
kaszy jaglanej, ugotowanej na miękko100ml
mleka250g
sera ricotta3 łyżki
syropu z agawy3 łyżki
miodu płynnego2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 kubka
ksylitolu (
cukru brzozowego )1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej1 średnia laska
rabarbaru, pokrojonego w 0.5cm kawałkikilka łyżek
migdałów w płatkach2-3 łyżki
rodzynekJak zrobić:Pokrojony
rabarbar zasyp w misce 2 łyżkami
ksylitolu, obtocz kawałki w cukrze i odstaw.
Kaszę jaglaną wypłucz,
potem przelej wrzącą
wodą, żeby straciła gorycz. Zagotuj
wodę z odrobiną
soli w ilości proporcjonalnie 2
kubki wody na 1 kubek
kaszy. Wrzuć przepłukaną
kaszę i gotuj około 20 minut, aż wypije całą
wodę. Przestudź, dodaj
mleko i zblenduj na kremową masę. Dodaj
ricottę, teraz możesz ubijać mikserem, wsyp
cukier,
miód,
syrop i
sodę oczyszczoną, wymieszaj, dodaj po jednym
jajku i dobrze ubij. Masę wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż kawałki
rabarbaru, posyp
płatkami migdałów i
rodzynkami. Piecz około 60 minut w 180'C, aż ciasto będzie lekko złociste na wierzchu a patyczek suchy. Zostaw w formie do wystygnięcia.