ßßß Cookit - przepis na sernik jaglany z ricotty z rabarbarem i migdałami

sernik jaglany z ricotty z rabarbarem i migdałami

nazwa

Wykonanie

Czasami mam ochotę zapomnieć o tym co zdrowe i wskazane i upiec tak jak dawniej, słodko i efektownie, zrobić pyszne, wyrośnięte, dorodne, ociekające słodyczą ciasto. Ale już chyba tak nie potrafię. Czytam i czytam i chyba coraz mniej wiem, tyle tych dietetycznych teorii rozgryzam. Nie wiem jeszcze do końca jak gotować i jak budować najlepszą dietę, szczególnie taką dla uprawiających sport, wiem natomiast czego na pewno nie możemy jeść. Z pewnością trzeba wykluczyć z diety cukier rafinowany i białą oczyszczoną mąkę. Te zmiany w składnikach nie powodują zmiany w jakości ciasta, trochę wpływają na konsystencję i fakturę, i to też nie zawsze. Zdecydowanie natomiast poprawiają dietetyczną i zdrowotną wartość ciast, warto więc zmienić przyzwyczajenia i nie sięgać po białą mąkę i cukier, a w zamian korzystać z dobrych zamienników.
Dzisiejszy sernik to rodzaj tarty, w której dominuje ricotta, a więc nazwałam ją sernikiem.
W miarę łatwy ten sernik, pyszny i dietetyczny, świetny do kawy, a jeszcze lepszy na śniadanie, zamiast płatków owsianych.
Składniki: na formę 27cm
200g kaszy jaglanej, ugotowanej na miękko
100ml mleka
250g sera ricotta
3 łyżki syropu z agawy
3 łyżki miodu płynnego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 kubka ksylitolu ( cukru brzozowego )
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
1 średnia laska rabarbaru, pokrojonego w 0.5cm kawałki
kilka łyżek migdałów w płatkach
2-3 łyżki rodzynek
Jak zrobić:
Pokrojony rabarbar zasyp w misce 2 łyżkami ksylitolu, obtocz kawałki w cukrze i odstaw.
Kaszę jaglaną wypłucz, potem przelej wrzącą wodą, żeby straciła gorycz. Zagotuj wodę z odrobiną soli w ilości proporcjonalnie 2 kubki wody na 1 kubek kaszy. Wrzuć przepłukaną kaszę i gotuj około 20 minut, aż wypije całą wodę. Przestudź, dodaj mleko i zblenduj na kremową masę. Dodaj ricottę, teraz możesz ubijać mikserem, wsyp cukier, miód, syrop i sodę oczyszczoną, wymieszaj, dodaj po jednym jajku i dobrze ubij. Masę wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru, posyp płatkami migdałów i rodzynkami. Piecz około 60 minut w 180'C, aż ciasto będzie lekko złociste na wierzchu a patyczek suchy. Zostaw w formie do wystygnięcia.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2016/05/sernik-jaglany-z-ricotty-z-rabarbarem-i.html