ßßß Cookit - przepis na Sery wędzone

Sery wędzone

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jest to propozycja dla tych, którzy mają swoje wędzarnie.
Ser smakuje po prostu obłędnie. Polecam!
Inspirację zaczerpnęłam na blogu Agaty .
Teraz w czasie majówki być może będziecie wędzić i przyda Wam się ta prosta receptura:-)
Składniki:
solanka:
1 litr wody,
80 g soli kamiennej,
+ 4 serki twarogowe typu włoskiego,
Przygotowanie:
Sól rozpuścić w wodzie, zanurzyć serki. Pozostawić je w solance przez całą noc ( a najlepiej przez 24h). Na 2h przed wędzeniem wyciągnąć je z płynu, osuszyć ręcznikami papierowymi. Nasze umieściliśmy w siatce. Wędzić przez 4 h w temp. 45-50 stop. C. Chwilę poczekać aż wystygną i zajadać:-)
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/05/sery-wedzone.html