Wykonanie
Domowy
chleb - pomimo dość długiego czasu potrzebnego do zrobienia tego
chlebka, naprawdę warto. A do tego ten zapach... bezcenne. Zakwas najlepiej robić z
mąki żytniej, ponieważ najłatwiej ją zakwasić. Przepis na ten
chleb pochodzi z bloga "mojewypieki".Zakwas żytni:Czas przygotowania 3 dni:Dzień 1: Do litrowego słoika wsypujemy 1/2 szklanki
mąki żytniej (typ 750 lub 720) i 1/2 szklanki przegotowanej lekko ciepłej
wody. Mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym lub gazą i zakładamy gumkę recepturkę. Po 3 godzinach powinny być widoczne bąbelki. Czasami zakwas próbuję uciec ze słoika, wtedy wystarczy zamieszać całość i powinno być ok.Dzień 2: Powtarzamy wszystkie czynności z dnia 1 (czyli 1/2 szklanki
mąki i 1/2 szklanki
wody)Dzień 3: Powtarzamy wszystkie czynności z dnia 1. Po 3 godzinach zakwas mamy gotowy do użycia. Po tym czasie powinny nam się pojawić pęcherzyki powietrza, które są oznaką tego, że nasze dzikie
drożdże zaczęły działać (żyją).Dygresja: Zakwas przechowujemy w lodówce, dzikie
drożdże wtedy usypiają. Jak chcemy go użyć to wyjmujemy z lodówki, po 2 godzinach dokarmiamy go np. 2 łyżkami
mąki i 2 łyżkami
wody. Po 3 godzinach od dokarmienia zakwas gotowy jest do użycia.
Chleb pszenny składniki na 2 bochenki lub 1 mega duży:Wieczór wcześniej (robimy zaczyn)650 ml lekko ciepłej
wody500 g
mąki pszennej chlebowej typ 650 - 750 (ja użyłam 650)1/2 szklanki aktywnego zakwasuWykonanie:1. Wszystkie składniki wymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc.2. Rano na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.Rano ciasto właściwe:600 g
mąki pszennej chlebowej (tej samej co użyliśmy wieczorem do zrobienia zaczynu)25 g
solicały wcześniejszy zaczynWykonanie:1. Ciasto można zagnieść ręcznie lub mikserem. Wszystkie składniki zagnieść, najlepiej zrobić to mikserem (10 min miksowania specjalną nakładką do wyrabiania ciasta). Ciasto będzie klejące, ale nie należy go zbytnio podsypywać
mąką.2. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrastania na 4 godz. W tym czasie, w równych, godzinnych odstępach ciasto wyrabiać i zagniatać (czyli 3
razy w ciągu 4 godzin). Ten zabieg powoduje lepsze napowietrzenie ciasta.3. Po 4 godzinach ciasto wyłożyć na blaszkę lub włożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) wysmarowanego tłuszczem i posypanego
bułką tartą lub
mąką i pozostawić do wyrastania na 2-3 godz. w ciepłe miejsce.4. Po wyrastaniu
chleb posmarować
wodą, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika do 250C na 10 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 200C i piec kolejne 30 min. Gotowy
chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Chleb powinien być ładnie wypieczony i głuchy po uderzeniu od
spodu.Smacznego