Wykonanie
Przepyszny pomysł na
szparagi!
Powiem Wam, że danie wyszło mi obłędnie dobre, skromnie mówiąc hehehe. Ale taka prawda! Mój K. stwierdził, że to najlepszy
kurczak orientalny jaki zrobiłam ;-)))) Faktycznie danie smakowało jakbym je jadła gdzieś daleko w ciepłych krajach. Pewnie za sprawą wielu składników, ale niewątpliwie soczysty świeży
ananas, sos
kokosowy z wiórkami
kokosa,
chili,
olej kokosowy i zresztą sprawdźcie sami!
SKŁADNIKI (danie przygotowujemy w woku):- 4 łyżki
oleju kokosowego-
filet z kurczaka (marynata: sos
chili z
kokosem,
sos worcestershire, sok z 1/4
cytryny, starty
imbir)- 2 malutkie
cukinie- 1/2 pęczka
szparagi zielone- 6
pomidorków koktajlowych- 4 plastry
ananasa świeżego- 6 ząbków
czosnku-
przyprawy: 5 łyżek sosu
chili z
kokosem, 2 łyżeczki melasy z
granata, kilka kropel sosu z papryczek
piri piri,
chili czerwone- wedle uznania, otarty
imbir świeży- warzywa podlane 120 ml młodego
białego winaDo rozgrzanego woka dodajemy
olej, warzywa i
kurczaka. Całość przesmażamy bez pokrywki około 15 minut ciągle mieszając. Pamiętaj że zielone warzywa jak je przykryjesz stracą swój kolor. Główki
szparagów, jako najdelikatniejsza część warzywa dodajemy max. 7 minut przed końcem przygotowywania potrawy.Dodajemy
przyprawy i podlewamy
winem. Całość ciągle mieszamy na dość sporym ogniu. Warzywa powinny być miękkie ale nadal jędrne! Z całości warzyw również wydzieli się sporo sosu i aromatu. Pamiętajcie też, że
pomidorki koktajlowe dodajemy przecięte, chcemy aby ich kwaskowatość nadała daniu aromatu.
Mięso z kurczaka musi być mięciutkie.Całość wykładamy
póki gorące!
Smacznego!