Wykonanie
Dzisiaj szybki i bardzo łatwy przepis na
kurczak pieczonego w piekarniku z warzywami, bez tłuszczu, smakuje jak z rożna. Jak go robimy? Nic trudnego! Zapraszam!
SKŁADNIKI:
KURCZAK:-
kurczak ponad 2kg- sos:
miód,
ocet balsamiczny,
zioła ulubione,
sok z cytryny, różowy
pieprz,
cynamonWARZYWA:-
buraki-
marchew-
seler naciowy-
czosnek-
cebula czerwona- kora
cynamonu-
anyż-
przyprawa ziołowa włoska-
oliwa z oliwek- 150 ml
wody-150-200 ml
białego winaPRZYGOTOWANIE:
Kurczaka nacieramy
mieszanką przypraw i ustawiamy na konstrukcji metalowej- rożen, do kupienia w każdym markecie, jak nie masz użyj butelki po
piwie. Skrzydełka, sznurkiem przymocuj do reszty
mięsa.Blaszkę wyłóż folią aluminiową, ułóż obrane warzywa, pokrojone w średnie talarki.Całość
skrop oliwą i posyp
przyprawami (nie podlewaj jeszcze
winem, robimy to w połowie pieczenia)
CAŁOŚĆ PIECZEMYJa piekłam pierwsze 30 minut dół i góra grzanie temp 220 stopni C, tak aby całe
mięso miało tą samą temperaturę. Kolejne 20 minut dół + termoobieg (temp. 200 stopni C) tak aby skórka na
kurczaku mocno się zrumieniła, tu podlewam warzywa
winem, dodatkowo, tak aby na pewno się upiekły i dodatkowo uparowały.
Alkohol wyparuje a nam powstanie przepyszny sos. Resztę czasu u mnie około kolejne 30-35 minut piekłam sam dół, temp 220-230 stopni C.
Kurczak wyszedł chrupiący i bardzo soczysty!Pyszny!Warzywa idealne bo upieczone ale nie suche tylko fajnie uparowane, jędrne ale miękkie.
Smacznego!Zapraszam Was na Facebooka i Insta!#smykwkuchniPo więcej zdjęć i inspiracji!