Wykonanie
Bulion drobiowy to podstawa bardzo wielu dań i zup. Często, gdy widzimy w przepisie "Weź 1,5 litra domowego
bulionu" jak to się często zdarza np.w potrawach kuchni azjatyckiej mamy problem. Poniżej przepis na przepyszny
bulion, który świetnie wpasuje się przy komponowaniu dań, które kochamy. Nadmiar można zamrozić i trzymać, gdy będzie potrzebny.Przepis ze szkolenia z kuchni śródziemnomorskiej według Kurta Schellera, na którym byłem w Warszawie w 2014r..Składniki na
bulion drobiowy:2 kg podzielonych na kawałki korpusów z
kurczaka750 g podzielonych na kawałki kości cielęcych4 łyżki
oliwy100 g pokrojonej
marchwi80 g pokrojonego
selera naciowego80 g pokrojonego
pora40 g pokrojonego
selera korzeniowego¼ l
białego wina1
liść laurowy15 ziaren
pieprzu4
ziela angielskie1 ząbek
czosnku3 litry
wodyCo robimy ?Korpusy i kości cielęce obsmaż na rozgrzanej
oliwie.
Doda to bulionowi smaku "grilla".Dodaj pokrojone warzywa i smaż do momentu, aż będą miękkie (ok. 7 min)Dodaj
białe wino i duś do momentu, aż odparuje. Inaczej
bulion będzie miał zbyt
winny smak.Zalej około 3 litrami
wody. Całość doprowadź do wrzenia, co jakiś czas ściągając wierzchnią pianę.Na koniec dodaj
przyprawy i
czosnek. Całość gotuj przez około godzinę. Gotowy
wywar przecedź przez sito.
Bulion drobiowy celowo nie jest solony, robimy to już wykorzystując go do innej potrawy.