Wykonanie
Budynie kojarzą mi się z moim dzieciństwem i z opakowanie gotowego proszku dla rozrabiania. Oczywiście były pyszne, ale często zawierały szcztuczne dodatki i do tego dosypywaliśmy duzo
cukru. Już od dłuższego czasu jeśli mamy ochotę na
budyń robię go sama bez użycia gotowego proszku.Już kilka przepisów z budyniami możecie znaleźć na moim blogu:-
budyń domowy bez
mleka-
budyń jaglany- jaglano karobowy
budyńDzisiaj chciałam Wam pokazać przepis, który będzie bez
mleka, bez rafinowanego
cukru i z dodatkiem
białka.
PRZEPIS na 1 porcje:SKŁADNIKI:1,5 szklanki
mleka roślinnego (ja użyłam
sojowego naturalnego)1 czubata łyżka
skrobi ziemniaczanej15 g odżywki
białkowej (opcjonalnie jeśli chcemy więcej
białka. Ja użyłam firmy Olimp)1 łyżka
kakako naturalnegoJeżeli nie używamy dżywki, to możemy dodać 1-2 łyżeczki
ksylitolu lub innej substancji słodzącej. Używając odżywki zmniejszamy zawartość
cukru.Dodatki (opcjonalnie):1 kostka
gorzkiej czekolady 75%
kakao1 łyżka
orzechów ziemnych1 łyżka
jagód gojikilka
rodzynek1. Gotujemy 1 szklankę
mleka.2. W 0,5 szklanki
mleka rozpuszczamy
mąkę ziemniaczaną,
kakao i odżywkę (lub substancję słodzącą).3. Do gotującego się
mleka dodajemy powoli zimne
mleko z
mąką i odżywką i dokładnie powoli mieszamy, aż zgęstnieje4. Możemy dodać "dodatki"Wartość kaloryczna jednej porcji bez dodatkówEnergia: 245 kcal
Białko: 24gTłuszcze: 6,25gWęglowodany: 28,4gDodatki (kostka
gorzkiej czekolady,
jagody goji 10 szt,
orzechy,
rodzynki):Energia: 181 kcal
Białko: 5,74gTłuszcze: 18,4gWęglowodany: 10,33g...i GOTOWE !!