Wykonanie
Na co dzień często jadam owsianki, aczkolwiek lubię czasem od nich odpocząć. Wtedy używam innego rodzaju
płatków, bowiem te różnią się smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi. Dzisiaj z amiast owsianki proponuję orkiszankę, czyli ugotowane w gorącym
mleku płatki orkiszowe z dodatkami. Podobnie jak owsiankę, orkiszankę można przygotować na wiele różnych sposobów. Szczególnie polecam wersję mocno
czekoladową z dodatkiem
banana i
bakalii. To pyszne i sycące śniadanie z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Składniki:50 g
płatków orkiszowych300 ml dowolnego
mleka (krowiego,
sojowego, owsianego)łyżeczka budyniu
czekoladowego bez dodatku
cukrułyżeczka naturalnego
kakaokilka kostek
gorzkiej czekolady1 i ½ łyżki
miodudo dekoracji:½
bananaposiekane
orzechyrodzynkiPrzygotowanie:W kubku mieszamy kilka łyżek
mleka z proszkiem budyniowym oraz
kakao. Pozostałe
mleko zagotowujemy wraz z
płatkami orkiszowymi. Wlewamy mieszankę budyniowo-
kakaową i cały czas mieszając ponownie zagotowujemy.Pod koniec gotowania dodajemy kilka posiekanych kostek
czekolady. Dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Orkiszankę dosładzamy
miodem. Przekładamy do miseczki i dekorujemy plasterkami
banana, posiekanymi
orzechami oraz
rodzynkami.Smacznego!
Ten oraz inne apetyczne przepisy z wykorzystaniem
czekolady znajdziecie w dziewiątym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).