ßßß Cookit - przepis na Magdalenki pomarańczowe

Magdalenki pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Magdalenki - to m ałe maślane ciasteczka w kształcie muszli. K lasyczna słodycz kuchni francuskiej. Puszyste, delikatne - dziś o smaku pomarańczowym- najlepiej smakują tego samego dnia po upieczeniu lekko oprószone cukrem pudrem. Do upieczenia magdalenek potrzebne są specjalne foremki w kształcie muszelek . Nie martwcie się jednak, jeżeli ich nie macie. Ciasto możecie rozlać do małych foremek na babeczki/muffinki - smakują równie dobrze ;) .
Składniki (ok. 30 ciasteczek):
- 150 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 125 g roztopionego masła
- skórka z 1/2 pomarańczy
- łyżeczka pasty waniliowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ucieramy na puszysto z cukrem. Cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy przestudzone masło, szczyptę soli, pastę waniliową i skórkę z pomarańczy. Ciasto dobrze jest przed upieczeniem lekko schłodzić - ok. 20 minut w lodówce. Wypełniamy nim foremki na magdalenki wysmarowane masłem - ciasto lejemy do ok. 3/4wysokości foremek. Ciasteczka pieczemy ok. 10-12 minut, temp. 210 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy je w foremkach na ok. 6-7 minut, potem przekładamy na kratki i studzimy. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/05/magdalenki-pomaranczowe.html