ßßß Cookit - przepis na Digestive biscuits - herbatniki pełnoziarniste.

Digestive biscuits - herbatniki pełnoziarniste.

nazwa

Wykonanie

Wczoraj przeglądając forum Cin Cin natchnęłam się przepis na Digestive biscuits. Są to herbatniki wypiekane z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem małej ilości cukru. Na pewno świetne dla osób będących na diecie. Polecam bo nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne. Użyłam do nich mąkę pszenną pełnoziarnistą Lubelli. Dziewczyny z forum polecają również Graham typ 1850. Przepis stąd .
Składniki (na około 20 ciasteczek):
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g masła
1 jajko
szczypta soli
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy masło i lekko wszystko zagniatamy palcami. Następnie wsypujemy cukier, szczyptę soli i dodajemy jajko - zagniatamy ciasto. Może to sprawiać pewien problem, ponieważ ono się kruszy, ale takie ma być. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Każde ciastko nakłuwamy widelcem. Ciasta pieczemy na blasze (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia) w temperaturze 200 stopni około 10 minut. W oryginalnym przepisie jest 220 stopni - 12 minut ... niestety u mnie pierwsza partia bardzo mocno się spiekła dlatego obniżyłam temperaturę i skróciłam czas pieczenia.
Ciasteczka wyjęte z piekarnika studzimy np. na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/11/digestive-biscuits-herbatniki.html