Wykonanie
Wczoraj przeglądając forum Cin Cin natchnęłam się przepis na Digestive biscuits. Są to
herbatniki wypiekane z
mąki pełnoziarnistej z dodatkiem małej ilości
cukru. Na pewno świetne dla osób będących na diecie. Polecam bo nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne. Użyłam do nich
mąkę pszenną pełnoziarnistą Lubelli. Dziewczyny z forum polecają również Graham typ 1850. Przepis stąd .Składniki (na około 20
ciasteczek):250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej125 g
masła1
jajkoszczypta
soli50 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMąkę wraz z
proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy
masło i lekko wszystko zagniatamy palcami. Następnie wsypujemy
cukier, szczyptę
soli i dodajemy
jajko - zagniatamy ciasto. Może to sprawiać pewien problem, ponieważ ono się kruszy, ale takie ma być. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Każde
ciastko nakłuwamy widelcem. Ciasta pieczemy na blasze (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia) w temperaturze 200 stopni około 10 minut. W oryginalnym przepisie jest 220 stopni - 12 minut ... niestety u mnie pierwsza partia bardzo mocno się spiekła dlatego obniżyłam temperaturę i
skróciłam czas pieczenia.
Ciasteczka wyjęte z piekarnika studzimy np. na kratce.Smacznego!