Wykonanie
Jednogarnkowe danie na dwa dni. Czyli tak, jak być powinno. Do tego z wykorzystaniem resztek
fasolki, którą miałam w zamrażarce. Idealnie! Zapraszam :)Składniki:2 pojedyncze
piersi kurczaka3 łyżeczki suszonego
majeranku1,5 łyżeczki suszonego
tymianku400g
pieczarek200g
fasolki szparagowej mrożonej1
cebula2 ząbki
czosnkuolej rzepakowynatka pietruszki800 ml
bulionu3 łyżki
sosu sojowego250 g
kaszy gryczanej prażonej+ mizeria do podania
Kurczaka pokroić w kostkę, posolić, dodać
pieprz, połowę
majeranku i
tymianku. Wymieszać i odłożyć do miseczki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki umyć i pokroić w ósemki.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Bulion zagotować razem z
sosem sojowym i resztą suszonych
ziół.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.W garnku żeliwnym rozgrzać
olej, zeszklić
cebulę po czym dodać
czosnek i
kurczaka. Dokładnie go obsmażyć, po czym przełożyć do miseczki, w której wcześniej leżał.Do garnka wrzucić
pieczarki i podsmażyć je na średnim ogniu. Dodać suchą
kaszę gryczaną, wymieszać z
pieczarkami, dodać posiekaną
natkę, wrzucić odłożonego
kurczaka z
cebulą. Zalać wszystko szklanką wrzącego
bulionu, wymieszać i zagotować. Wlać resztę gorącego
bulionu, wrzucić mrożoną
fasolkę, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika na 30 minut.Podawać np. z mizerią - super pasuje.Smacznego :)
PS. Przepis od Asi .