Wykonanie
Smaczne i łatwe do przygotowania,bez specjalnych umiejętności .
Składniki na
biszkopt-10
jajek (dużych)-30 dkg
cukru-30 dkg
mąki tortowej-10 dkg
mąki ziemniaczanej-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-3 łyżki
oliwy-puszka masy krówkowej o smaku tiramisu , (kajmak,bakalland) 460g- 1 kostka
masła lub
margaryny (25 dkg)-50 ml
spirytusu-
wiśnie drążone-600 ml
śmietany (30%)-1
cukier waniliowy-3
śmietan-fix-2 łyżki
cukru pudru-1
dżem porzeczkowy -1
czekolada (deserowa)Nakropienie:-1/2 litra nakropienia (
woda przegotowana )-1
cytryna(
sok z cytryny)-3 łyżki
cukru-50 ml
spirytusu(według uznania)
BiszkoptBiałka ubić na sztywno i stopniowo dodawać
cukier,dalej ubijając do wyczerpania
cukru.Następnie dodać
żółtka,
olej.Na koniec dodajemy,przesianą
mąkę,wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Całość delikatnie łączymy,za pomocą drewnianej łyżkiForma do pieczenia 24 x 24Masa
Masło utrzeć na pulchną masę,dodawać po łyżcemasy krówkowej (tiramisu) i po kilka kropel
spirytusu.Dobrze całość połączyć.Zostawić masy do obsmarowania,
boków tortu i wierzchu
Śmietanę dobrze schłodzoną,ubić z
cukrem waniliowym z
cukrem pudrem i
śmietan -fixPrzygotowanie:Ciasto przekroić na cztery placki ,każdą część nakropić.1 . Jedną część placka ,posmarować masą
krówkową,o smaku tiramisu ,na masę wyłożyć
śmietanę i rozsmarować2.Położyć drugą część placka,i posmarować masą
krówkowąi
dżemem porzeczkowym.3.Położyć następny placek ,posmarować masą
krówkową , i drugą częścią
śmietany i na to położyć ostatni placek4.Masą posmarować ,wierzch i boki ciastaa następnie polać rozpuszczoną ,chłodną
czekoladą,poukładać
wiśnie.Smacznego !!!