ßßß Cookit - przepis na Ciasto tortowe

Ciasto tortowe

nazwa

Wykonanie

Smaczne i łatwe do przygotowania,
bez specjalnych umiejętności .
Składniki na biszkopt
-10 jajek (dużych)
-30 dkg cukru
-30 dkg mąki tortowej
-10 dkg mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki oliwy
-puszka masy krówkowej o smaku tiramisu , (kajmak,bakalland) 460g
- 1 kostka masła lub margaryny (25 dkg)
-50 ml spirytusu
-wiśnie drążone
-600 ml śmietany (30%)
-1 cukier waniliowy
-3 śmietan-fix
-2 łyżki cukru pudru
-1 dżem porzeczkowy -
1 czekolada (deserowa)
Nakropienie:
-1/2 litra nakropienia (woda przegotowana )
-1 cytryna(sok z cytryny)
-3 łyżki cukru
-50 ml spirytusu(według uznania)
Biszkopt
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier,
dalej ubijając do wyczerpania cukru.
Następnie dodać żółtka,olej.
Na koniec dodajemy,
przesianą mąkę,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość delikatnie łączymy,
za pomocą drewnianej łyżki
Forma do pieczenia 24 x 24
Masa
Masło utrzeć na pulchną masę,
dodawać po łyżce
masy krówkowej (tiramisu) i po kilka kropel spirytusu.
Dobrze całość połączyć.
Zostawić masy do obsmarowania,
boków tortu i wierzchu
Śmietanę dobrze schłodzoną,
ubić z cukrem waniliowym z cukrem pudrem i śmietan -fix
Przygotowanie:
Ciasto przekroić na cztery placki ,
każdą część nakropić.
1 . Jedną część placka ,
posmarować masą krówkową,
o smaku tiramisu ,na masę wyłożyć śmietanę i rozsmarować
2.Położyć drugą część placka,
i posmarować masą krówkową
i dżemem porzeczkowym.
3.Położyć następny placek ,
posmarować masą krówkową , i drugą częścią śmietany i na to położyć ostatni placek
4.Masą posmarować ,wierzch i boki ciasta
a następnie polać rozpuszczoną ,
chłodną czekoladą,
poukładać wiśnie.
Smacznego !!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2016/05/ciasto-tortowe.html