Dziś zamieszczam obiecany drugi tort imieninowy. Tym razem troszkę zaszalałam i stworzyłam tort piętrowy.Tort czekoladowy z masą wiśniowąbiszkoptkakaowy :4 jajka (białka + żółtka)1 szklanka cukru3 łyżki mąki tortowej3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki kakaołyżeczka proszku do pieczeniakrem kakaowy :6 jajek (białka + żółtka)18 łyżek cukru pudru (190 g)6 łyżek kakao (36 g)500 g masła(opcjonalnie 100 g spirytusu)masa wiśniowa :1galaretka wiśniowa200 g masła150 g cukru pudruponcz :sok z cytrynycukierwodawiśnie z kompotuopakowanie drobnych bezówBiałka ubić na pianę, pod koniec dodać cukier i żółtka. Następnie dodawać stopniowo mąki z proszkiem, kakao i delikatnie wymieszać, by nie utracić objętości. Piec w temp. 180°C ok. 40 minut.Białka ubić i dodawać stopniowo cukier, kakao i żółtka. Masło utrzeć na pianę i dodawać powoli masę jajeczną.Galaretkę rozpuścić w połowie ilości zalecanej gorącej wody, czyli w 1,5 szklanki. Odstawić do wystygnięcia i wstępnego zżelowania. Masło utrzeć na pianę z cukrem pudrem i stopniowo wlewać żelującą już galaretkę.(Drobna uwaga: jeśli ucieramy krem mikserem należy użyć najniższych obrotów, bo masa może się zważyć)Biszkopt przekroić na trzy blaty i każdy z nich naponczować. Pierwszy posmarować kremem i powciskać delikatnie bezy. Ułożyć drugi blat biszkoptowy i posmarować masą wiśniową. Powciskać w masę wiśnie z kompotu.Ułożyć trzecią blat biszkoptowy i posmarować kremem wierzch i boki tortu. Udekorować masą wiśniową za pomocą szprycy.Ja dodatkowo upiekłam też mały biszkopt w kształcie serduszka, który przełożyłam masą wiśniową, dzięki czemu uzyskałam tort piętrowy.