Wykonanie
Chociaż nie
piję kawy, to czasem lubię dodać kilka ziarenek rozpuszczalnej do porannej owsianki albo
kaszki. Dziś dla odmiany nie dosypałam jej do garnka ze śniadaniem, a do ciasta na
kakaowe naleśniki z
mąki kukurydzianej.Do
kawowych naleśników fantastycznie pasują
brzoskwinie ze słoiczka (w sezonie oczywiście świeże), kremowy
serek i
czekolada. W pierwotnej wersji miałam je podać z
dżemem wiśniowym, ale pomimo dokładnych poszukiwań nie znalazłam już ani jednego słoiczka. Trzeba poczekać jeszcze parę miesięcy;)
Składniki na 8 sztuk:1/2 szklanki
mąki kukurydzianej1/2 szklanki
mąki pszennej typ 6501 i 1/2 szklanki
mlekajajkołyżka
kakao2 łyżki
cukru waniliowego2 łyżki
kawy rozpuszczalnejszczypta
soliłyżka
olejuKawę zalewamy niewielką ilością gorącej
wody i mieszamy, aby się dobrze rozpuściła.Do miski przesiewamy
mąki. Dodajemy
cukier,
kakao,
sól,
olej,
jajko,
mleko i rozpuszczoną
kawę. Dokładnie miksujemy.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni- suchej lub na
oleju kokosowym.Smacznego:)