Wykonanie
Mimo, że majówkowy weekend już za nami, sezon grillowo-
sałatkowy dopiero się rozpoczął. Mam dla Was przepis na
sałatkę idealną na imprezę, grilla, czy po prostu na kolację.
Makaronowe sałatki to morze możliwości, możemy łączyć z czym tylko mamy ochotę. Połączenie
kurczaka,
kukurydzy i
ogórka wydaje się mocno popularne, wręcz zaryzykowałabym stwierdzenie, że nudne, ale ja je uwielbiam, a ta
sałatka należy do jednych z moich ulubionych!
składniki:400 g
makaronu orzo
pierś z kurczakaprzyprawa gyros2 świeże
ogórkipuszka
kukurydzypęczek
koperkusos:
majonez i
jogurt grecki w proporcji 1:1 (ja użyłam po 2 łyżki
majonezu i
jogurtu) i 2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
olej rzepakowyPrzygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente i po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w
przyprawie gyros i smażymy na
oleju rzepakowym i zostawiamy do ostygnięcia. Z
ogórka usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Majonez i
jogurt mieszamy z przeciśniętym
czosnkiem.
Koperek drobno siekamy. Do miski wrzucamy
makaron,
kurczaka,
ogórek,
kukurydzę i
koperek. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy.
Sałatkę wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.