Wykonanie
150-200 g
makaronu Orzo2
piersi z kurczaka1 puszka
kukurydzy1 długi
ogórekpęczek
koperku2 łyżki
majonezu120-150 g
jogurtu naturalnegopieprz,
sólprzyprawa gyrosolej do smażenia
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente - ok 10 minut, po czym hartujemy go zimną
wodą.
Pierś z kurczaka należy oczyścić, pokroić w niedużą kostkę i posypać niewielką ilością
przyprawy gyros (tak aby smak
przyprawy nie zdominował całej sałatki). Przygotowane
mięso smażymy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę,
koperek siekamy. Do całości dodajemy
kukurydzę.
Aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, dodajemy
majonez oraz
jogurt naturalny, a całość doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Makaron Orzo zakupiłam podczas wakacji na Sycylii :), jednak nie ma problemu, aby kupić go na polskim rynku, jest dostępny w wielu sklepach.* Orzo to rodzaj
makaronu, który swoim kształtem przypomina ziarenka
ryżu i jest podobne wielkością. Ma bardzo szerokie zastosowanie i tylko od nas zależy czy dodamy go do zupy, sałatki, zapiekanki czy innego dania. „ Orzo ” po włosku znaczy „jęczmień” wyglądem oraz wielkością można go porównać do tego zboża, jak również do wspomnianego wcześniej
ryżu.