ßßß Cookit - przepis na Łabędzi puch

Łabędzi puch

nazwa

Wykonanie

To ciasto stanowi idealną propozycję na wyjątkowe okazje - imieniny, urodziny, przyjęcia i wszelkie inne uroczystości. Jest leciutkie, delikatne i niezwykle eleganckie. Lekko kwaskowaty dżem porzeczkowy idealnie przełamuje słodycz kremu , którego bazę stanowią czerstwe kajzerki i wiórki kokosowe.
Przepis znalazłam dawno temu na blogu Arabeska Waniliowa i bardzo mnie zaintrygowała masa z niezbyt czerstwych bułek. Oczywiście musiałam wypróbować i powiem Wam, że ten niespotykany krem jest po prostu genialny. Przygotowywałam to ciasto już na kilka imprez i zawsze wszystkim smakowało wybornie dlatego polecam i Wam jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości.
Biszkopt:
5 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodajemy kolejno żółtka. Następnie wlewamy olej, wodę i obie mąki, całość dokładnie mieszamy, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut.
Masa:
2 czerstwe bułki
3 szkl mleka
1/2 szkl cukru
cukier waniliowy
10 dag wiórków kokosowych
1 kostka masła
dżem z czarnej porzeczki
Bułki zalewamy 2 szklankami zimnego mleka i odstawiamy żeby zmiękły, a następnie rodrabniamy je przy pomocy widelca lub łyżki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozdrobnione bułki oraz wiórki kokosowe i gotujemy przez ok 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnej masy bułkowej. Biszkopt przekrawamy na pół. Smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, na którym rozsmarowujemy pozostałą masę i posypujemy posypką.
Posypka:
1 łyżka masła
10 dag wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wiórki i cukier, mieszamy aż posypka nabierze złotego koloru i wykładamy na ciasto.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/05/abedzi-puch.html