Wykonanie
To ciasto stanowi idealną propozycję na wyjątkowe okazje - imieniny, urodziny, przyjęcia i wszelkie inne uroczystości. Jest leciutkie, delikatne i niezwykle eleganckie. Lekko kwaskowaty
dżem porzeczkowy idealnie przełamuje
słodycz kremu , którego bazę stanowią czerstwe
kajzerki i
wiórki kokosowe.Przepis znalazłam dawno temu na blogu Arabeska Waniliowa i bardzo mnie zaintrygowała masa z niezbyt czerstwych
bułek. Oczywiście musiałam wypróbować i
powiem Wam, że ten niespotykany krem jest po prostu genialny. Przygotowywałam to ciasto już na kilka imprez i zawsze wszystkim smakowało wybornie dlatego polecam i Wam jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości.
Biszkopt:5
jajek1 szkl
cukru1 szkl
mąki tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka gorącej
wody1 łyżka
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodajemy kolejno
żółtka. Następnie wlewamy
olej,
wodę i obie
mąki, całość dokładnie mieszamy, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut.Masa:2 czerstwe
bułki3 szkl
mleka1/2 szkl
cukrucukier waniliowy10 dag
wiórków kokosowych1 kostka
masładżem z czarnej porzeczkiBułki zalewamy 2 szklankami zimnego
mleka i odstawiamy żeby zmiękły, a następnie rodrabniamy je przy pomocy widelca lub łyżki. Pozostałe
mleko zagotowujemy z
cukrem, dodajemy rozdrobnione
bułki oraz
wiórki kokosowe i gotujemy przez ok 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnej masy bułkowej.
Biszkopt przekrawamy na pół. Smarujemy
dżemem porzeczkowym, wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugą częścią
biszkoptu, na którym rozsmarowujemy pozostałą masę i posypujemy posypką.Posypka:1 łyżka
masła10 dag
wiórków kokosowych1/2 szkl
cukruNa patelni roztapiamy
masło, dodajemy wiórki i
cukier, mieszamy aż posypka nabierze złotego koloru i wykładamy na ciasto.