Wykonanie
Uwielbiam gofry . Często robimy je wspólnie z moją drugą połówką. Gofry kojarzą mi się z wakacjami nad morzem. Można tam spotkać budkę z goframi niemalże "na każdym
rogu".***Receptur na gofry jest mnóstwo, niektóre z nich są pracochłonne i zajmują trochę czasu. Ja nie czuję potrzeby, by długo czekać na jedzenie:)***Przepis, według którego przygotowuję gofry jest prosty i szybko się go robi. Wychodzą pyszne i bardzo chrupiące, najlepsze z dodatkiem
owoców, najczęściej
brzoskwiń i
winogron lub
konfitury.
Składniki:2,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
cukrucukier waniliowy4
jajka1 szklanka
mleka125 g
masła rozpuszczonego
olejMasło rozpuścić w rondelku. Wystudzić, w tym czasie ubijać
jajka z
cukrami, dodać
mąkę, proszek i
mleko. Wlać wystudzone
masło. Zmiksować dobrze. Gofrownicę wysmarować
olejem i wylewać ciasto. Ja trzymam gofry trochę dłużej w gofrownicy, wyjmuję gdy są zrumienione.