Wykonanie
Nazwałam go tak , ponieważ do jego zrobienia użyłam
musztardy rosyjskiej. Za jej sprawą nie ma koloru kremowego lecz w niczym , przynajmniej mnie , nie przeszkadza.Jeszcze jedną innowacją jest dodatek
balsamicznego octu jabłkowego i sporej ilości grubo mielonego
kolorowego pieprzu.Takie składniki odmieniły klasyczny
majonez w sos bardzo ekskluzywny , który nie tylko dosmacza sałatki lecz bryluje na
stole jako samodzielny dip do warzyw lub dodatek do grilowanych
mięs.
jajko rozmiar L - sparzone wrzątkiem2 łyżeczki
musztardy rosyjskiej ( z dodatkiem całych ziaren
gorczycy )2 łyżeczki
balsamicznego octu jabłkowego ( lub
octu balsamicznego z Modeny )2 łyżeczki grubo mielonego
kolorowego pieprzułyżeczka
soliszklanka dobrego
oleju - u mnie rzepakowySkładniki - z wyjątkiem
oleju - umieść w wysokim naczyniu i za pomocą blendera lub miksera ubijaj aż się połączą. Zacznij małym strumieniem dolewać
olej wciąż miksując. Gdy zacznie gęstnieć zmniejsz obroty miksera i kontroluj konsystencję
majonezu - może się okazać , że nie będzie Ci potrzebna cała ilość
oleju lub będziesz potrzebować go ciut więcej.Gotowy
majonez przełóż do pojemniczka ze szczelną pokrywką o wstaw na godzinę do lodówki.MOJE RADYmożesz zrezygnować z całego
jaja i użyć tylko
żółtkamusztardę rosyjską zastąp taką jaka Ci smakuje i jaką lubiszw domowym
majonezie najlepiej sprawdza się
olej o neutralnym smaku i zapachu , nie polecam
oliwy z oliwekocet balsamiczny zmienia kolor sosu jeśli go nie lubisz dodaj
ocet winny lub
spirytusowy albo
sok z cytryny