ßßß Cookit - przepis na Żurek

Żurek

nazwa

Wykonanie

Był już owsiany zakwas na żurek, miseczki chlebowe na kefirze, więc teraz odpowiednia chwila na przepis na żurek. Żadna torebka nie zastąpi smaku prawdziwej zupy i tak właśnie również jest w tym przypadku. Żurek to zupa u nas w domu, którą zajadamy się z wielką chęcią nie tylko w Wielkanoc. Jest kwaskowata, wyrazista, koniecznie z dodatkiem chrzanu, który podkreśla jej smak. Długo gotowana biała kiełbasa w żurku jest delikatna, mięciutka, rozpływa się w ustach. Przepis na żurek jest banalnie prosty, a smak pyszny. Dla mnie to hit numer 1 tegorocznych Świąt.
Składniki:
– 5 surowych białych kiełbas;
– 1 włoszczyzna;
– 5 kulek ziela angielskiego;
– 3 liście laurowe;
– 3 l wody;
– owsiany zakwas na żurek ;
– ząbek czosnku w łupince;
– czubata łyżeczka tartego chrzanu;
sól, pieprz;
– 1/4 szklanki śmietany 30%
majeranek;
Wykonanie:
Białą kiełbasę zalać wodą, dodać ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe, zagotować. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, dodać do wywaru i gotować około 1,5 godziny. Z zakwasu wyłowić ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek, dokładnie wymieszać, dodać do wywaru, gotować około 15 minut, dodać chrzan. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dodał łyżkę majeranku, dodać śmietanę.
Podawać najlepiej w miseczkach chlebowych z jajkiem. Posypać majerankiem.
[cookd]
Smacznego
Źródło:http://dom-agi.pl/zurek