Wykonanie
Był już owsiany zakwas na żurek, miseczki
chlebowe na
kefirze, więc teraz odpowiednia chwila na przepis na żurek. Żadna torebka nie zastąpi smaku prawdziwej zupy i tak właśnie również jest w tym przypadku. Żurek to zupa u nas w domu, którą zajadamy się z wielką chęcią nie tylko w Wielkanoc. Jest kwaskowata, wyrazista, koniecznie z dodatkiem
chrzanu, który podkreśla jej smak. Długo gotowana
biała kiełbasa w
żurku jest delikatna, mięciutka, rozpływa się w ustach. Przepis na żurek jest banalnie prosty, a smak pyszny. Dla mnie to hit numer 1 tegorocznych Świąt.
Składniki:– 5 surowych
białych kiełbas;– 1
włoszczyzna;– 5 kulek
ziela angielskiego;– 3
liście laurowe;– 3 l
wody;– owsiany zakwas na żurek ;– ząbek
czosnku w łupince;– czubata łyżeczka tartego
chrzanu;–
sól,
pieprz;– 1/4 szklanki
śmietany 30%–
majeranek;Wykonanie:
Białą kiełbasę zalać
wodą, dodać
ziele angielskie,
czosnek oraz
liście laurowe, zagotować.
Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, dodać do
wywaru i gotować około 1,5 godziny. Z zakwasu wyłowić
ziele angielskie,
liście laurowe oraz
czosnek, dokładnie wymieszać, dodać do
wywaru, gotować około 15 minut, dodać
chrzan. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku i dodał łyżkę
majeranku, dodać
śmietanę.Podawać najlepiej w miseczkach
chlebowych z
jajkiem. Posypać
majerankiem.[cookd]Smacznego