ßßß
Składniki:– 5 surowych białych kiełbas;– 1 włoszczyzna;– 5 kulek ziela angielskiego;– 3 liście laurowe;– 3 l wody;– owsiany zakwas na żurek ;– ząbek czosnku w łupince;– czubata łyżeczka tartego chrzanu;– sól, pieprz;– 1/4 szklanki śmietany 30%– majeranek;Wykonanie:Białą kiełbasę zalać wodą, dodać ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe, zagotować. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, dodać do wywaru i gotować około 1,5 godziny. Z zakwasu wyłowić ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek, dokładnie wymieszać, dodać do wywaru, gotować około 15 minut, dodać chrzan. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dodał łyżkę majeranku, dodać śmietanę.Podawać najlepiej w miseczkach chlebowych z jajkiem. Posypać majerankiem.[cookd]Smacznego
