Wykonanie
W domu preferujemy obiady
mięsne, pewnie z tego względu, że dużo energii dziennie tracimy i jakoś
mięso jest w stanie uzupełnić straty energii. Dziś na obiad nie miałam szczególnego pomysłu i za wiele czasu. Uwzględniając te aspekty postanowiłam zrobić coś
z piersi kurczaka. Oryginalny de volaille chyba ma wewnątrz tylko
masło, ja postanowiłam go troszkę urozmaicić. Podałam go z kulką z
ziemniaków oraz bukietem surówek. Oto przepis:Składniki:– podwójna
pierś z kurczaka– 2 większe
pieczarki– 5 dag
sera2 łyżeczki
masła-
sól,
pieprz,
bułka tarta,
jajko,
olej do smażeniaWykonanie:Rozciąć pierś, rozbić na dwa kotlety, oprószyć
solą i
pieprzem. Pokroić w kostkę
pieczarki i lekko je zrumienić. Na rozbite i przyprawione kotlety nakładać
pieczarki, łyżeczkę
masła i
ser pokrojony w kostkę lub grubsze paski. Zwinąć kotlety, można złączyć je wykałaczkami, maczać w
jajku, następnie obtaczać w
bułce tartej i smażyć na małym ogniu z każdej strony.Należy pamiętać, żeby powoli dość długo smażyć, żeby w środku
mięso nie było surowe.Smacznego:)