ßßß
Składniki:3 mięsiste , duże pomidory1 czerwona cebula1 mała cukinia5 pieczarek400 g pomidorów krojonych z czosnkiem100 g. kaszy bulgur1 łyżka masła klarowanego1 łyżka suszonej bazylii1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrąsól do smakuPrzygotowanie:Pomidory myjemy , osuszamy , odcinamy wierzchy z ogonkiem.Wydrążamy miąższ uważając by nie uszkodzić ścianek pomidora.
Cebulę , cukinię i obrane pieczarki kroimy w kostkę .Na patelni rozgrzewamy masło klarowane , przesmażamy cebulę a po chwili dodajemy cukinię i pieczarki , mieszamy.Gdy warzywa się podsmażą dodajemy wydrążony miąższ z pomidorów oraz pomidory krojone , wsypujemy kaszę bulgur , mieszamy.Dusimy do wchłonięcia przez kaszę płynów.W połowie duszenia doprawiamy suszoną bazylią , pieprzem młotkowanym z kolendrą oraz solą.

Farszem napełniamy wydrążone pomidory , umieszczamy w naczyniu do zapiekania wraz z odciętymi czapeczkami.Pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Smacznego