Wykonanie
Ostatnio piekę bardzo dużo serników. Od czasu kiedy nauczyłam się je przygotowywać robię to bardzo chętnie. I choć ja za tym typem ciast przepadam najmniej, to moja rodzina je wręcz uwielbia. Kombinuje z różnymi
smakami, konsystencjami. Mój ulubiony przepis to ten z którego sernik wychodzi gęsty, kremowy i ciężki. Do serników zazwyczaj dodaję
masło, dzięki temu osiągam upragniony efekt. Jeśli chcecie by ciasto było mniej kaloryczne możecie pominąć krem
mascarpone i zmniejszyć ilość
masła, wtedy sernik będzie mniej tłusty i zdecydowanie lżejszy. Należy też pamiętać, by sernik przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej. Podany na zimno, z powodu dużej ilości kakała i
czekolady może wydawać się zbyt ciężki. To idealny deser na weekendowe spotkanie ze znajomymi lub rodziną. :)Składniki:Spód:½ paczki
czekoladowych hitów z nadzieniem
waniliowym50 g
gorzkiej czekolady80 g
masła2 łyżeczki
kawy w proszkuszczypta
soliMasa serowa:1 kg
sera twarogowego, zmielonego na sernik250 g
serka mascarpone50 g
gorzkiej czekolady40 g gorzkiego
kakao15 łyżek
mleka zagęszczonego niesłodzonego¾ szklanki
cukru1
cukier waniliowy4
jajka2 łyżki
mąki100 g
masła5 łyżeczek orzechówki o smaku
orzecha laskowegoUdekorowanie:¼ szklanki kremówki (30% lub 36%)1 łyżeczka
cukru pudruPrzygotowanie:Dno tortownicy o szerokości 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Hity zmiksować w blenderze lub ugnieść w misce na drobny "piasek". Dodać
kawę w proszku i
sól.
Czekoladę wrzucić z
masłem do miski i rozpuścić całość nad parą
wodną by otrzymać jednolitą masę. Dodać do
ciastek i wymieszać. Masę przełożyć na dno tortownicy i równomiernie rozłożyć. Schłodzić w lodówce.Składniki na masę
serową ogrzać do temperatury pokojowej.
Ser i
mascarpone przełożyć do miski. Dodać
jajka,
mąkę,
cukier oraz
cukier waniliowy. Zmiksować na najmniejszych obrotach zaledwie po połączenia wszystkich składników.
Czekoladę,
kakao,
masło, orzechówkę i
mleko wlać do metalowej miski i ułożyć nad parą
wodną. Podgrzewać do otrzymania płynnej, jednolitej konsystencji (jeśli konieczne, dolać 1-2 łyżki
mleka nadprogramowo). Masę przelać do
sera i wymieszać
łopatką do ciasta, aż całość się połączyć (można wymieszać mikserem, ale bardzo krótko i powoli, dzięki temu sernik będzie równy po upieczeniu).Masę
serową wylać na przygotowany spód i lekko potrząsnąć formą. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, a na spód ułożyć miskę z
wodą. Piec 30 minut bez termoobiegu. Po tym czasie podwyższyć temperaturę do 150 i piec kolejne 30 minut. Następnie podnieść temperaturę do 180 i piec ostatnie 10 minut. Sernik chłodzić w lekko uchylonym piekarniku.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać
cukier puder i zmiksować do połączenia.
Śmietanę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na ciasto w postaci kleksów (użyłam tylki nr 18 z Wiltona).