ßßß Cookit - przepis na Puree ze skorzonery / Salsify puree

Puree ze skorzonery / Salsify puree

nazwa

Wykonanie

Share the post "Puree ze skorzonery / Salsify puree"
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dania głównego w zastępstwie wysłużonych ziemniaczków. Coraz popularniejsza ostatnio skorzonera, w formie śmietankowego puree, z pewnością świetnie sprawdzi się z mięsami jak i z rybami. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
(8 porcji)
Składniki:
1/2 cytryny, plus 2 łyżki soku z cytryny
500 g skorzonery
6 łyżek masła
1/2 szklanki śmietanki 36%
cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski napełnionej wodą wyciśnij sok z połówki cytryny. Obierz skorzonerę, umyj, pokrój na 2 cm kawałki i wrzuć do miski z sokiem (dzięki temu nie ściemnieje).
W rondelku wymieszaj 1 szklankę wody z 2 łyżkami soku z cytryny, masłem i szczyptą soli. Odcedź skorzonerę, przełóż do rondla i doprowadź na średnim ogniu do wrzenia.
Przykryj i gotuj na mniejszym ogniu, aż skorzonera zmięknie a płyn lekko zgęstnieje, przez około 15 minut. Następnie dodaj śmietanę wraz ze szczyptą cukru i gotuj kolejną minutę.
Przełóż zawartość rondla do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj.
Smacznego!
English version
Salsify puree
(8 servings)
Ingredients:
1 lemon half, plus 2 tbsp lemon juice
500 g salsify
6 tbsp butter
1/2 cup heavy cream
sugar, salt and pepper to taste
Preparation:
Fill a bowl with water. Squeeze the lemon half into the water and add it to the bowl. Peel the salsify, cut it into 2 cm lengths and add it to the water.
In a saucepan, combine 1 cup of water with remaining 2 tbsp lemon juice, 6 tablespoons of butter and a pinch of salt. Drain the salsify, then add it to the pan and bring to a boil.
Cover and simmer over moderate heat until the salsify is tender and the liquid is reduced to a glaze, about 15 minutes. Add the cream and sugar and simmer for 1 minute.
Transfer the salsify mixture to a food processor and puree until very smooth. Season with salt and pepper. Return the puree to the saucepan and serve.
Enjoy!
Share the post "Puree ze skorzonery / Salsify puree"
Źródło:http://karmelowy.pl/puree-ze-skorzonery-salsify-puree