Wykonanie
Obiecałam
rabarbar na wytrawnie no i jest.Do zrobienia tej potrawy potrzebne są trzy składniki,
soli i
pieprzu nie liczę. Urzekł mnie ten nordycki, jak go nazywają, przepis na
kurczaka, bo to kwintesencja skandynawskiego stylu, nie tylko w gotowaniu: prosto, oszczędnie, bez przesady, ale z jaką klasą. Nie tylko
kurczak wygląda pięknie, smakuje podobnie. Kwas
rabarbaru powoduje, że
mięso jest kruche i smakuje jak marynowane, a nie było, no i piekło się zaledwie 45-50 minut.
Miód, który dosładza
rabarbar, podnosi smak
mięsa, a
rabarbar zamienia się w trakcie pieczenia w
konfiturę, która jest najlepszym dodatkiem do
mięsa.Polecam udanie się na najbliższym targ zdrowej żywności, w Poznaniu to Zielony Targ na Placu Bernardyńskim, i kupienie
kurczaka z wolnego wybiegu, organicznego.Inspiracją była dla mnie książka:
Trina Hahnemann The Nordic Diet.
Składniki:1
kurczak organiczny, podzielony na 8 części ( ja użyłam samych nóg )
sól,
pieprz1 - 2 średniej wielkości laski
rabarbaru, pokrojone na 2.5 - 3cm kawalki1/4 kubka
miodu, gęstego ale płynnego
oliwa z oliwek, opcjonalnie
Jak zrobić:Ułóż części
kurczaka w naczyniu żaroodpornym, posyp
solą i
pieprzem, piecz w piekarniku rozgrzanym do 190'C przez około 30 minut.Pokrojony
rabarbar wymieszaj z
miodem w misce, odstaw.Po 30 minutach wyjmij naczynie z
kurczakiem, ułóż w nim kawałki
rabarbaru, częściowo wciskając je pod
mięso, polej powstałym
sokiem z
rabarbaru i
miodu. Jeżeli
kurczak robi wrażenie wysuszonego, możesz skropić go lekko
oliwą z oliwek. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez około 20 minut, aż kawałki
kurczaka będą rumiane na wierzchu.