ßßß Cookit - przepis na ciasto toffi z bezą

ciasto toffi z bezą

nazwa

Wykonanie

Blaty kruchego ciasta przełożone kremem kajmakowym i wykończone bezą z migdałami. Kruche ciasto z tego przepisu wyszło mi tak delikatne, że miałam problem z poskładaniem całości, dlatego osadziłam je na warstwie kakaowych herbatników. To ciasto dla osób lubiących bardziej słodkie wypieki.
*foremka 25*34 cm
Składniki: na ciasto:
4 żółtka
2,5 szklanki mąki pszennej
300 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli na bezę:
4 białka
100 g płatków migdałowych
szklanka cukru na przełożenie:
300 g masła
1 , 5 puszki kajmaku
sok z połowy cytryny
kieliszek wódki
250 g kakaowych herbatników
Składniki ciasta zagnieść, całość podzielić na trzy części i każdą rozwałkować na papierze do pieczenia wielkości blaszki. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubić pianę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 15 minut. Po tym czasie na jeden blat ciasta nałożyć pianę, posypać migdałami i piec jeszcze pół godziny w 140*C, pozostałe blaty ciasta wyjąć. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytryny, Na końcu dodać wódkę. Podzielić krem na 3 części. Herbatniki rozłożyć na dnie blaszki. Posmarować częścią kremu. Delikatnie przykryć jednym ciastem i posmarować drugą częścią kremu. Przekładać w ten sposób tak, aby ostatnią warstwą była beza z migdałami. Poskładane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/04/ciasto-toffi-z-beza.html