ßßß Cookit - przepis na Dwanaście maślanych bułeczek

Dwanaście maślanych bułeczek

nazwa

Wykonanie

Trochę czasu, szczypta cierpliwości, niewiele składników i mamy coś pysznego na śniadanie, podwieczorek i w tzw. międzyczasie :)
Składniki:
-45 dkg mąki -400-450
-4 dkg drożdży
-6 dkg masła
-6 łyżek cukru
-2 żółtka i jedno całe jajko
-220 ml ciepłego mleka
-szczypta soli
-aromat
-cukier trzcinowy do posypania
Drożdże, łyżkę cukru, 1/3 mleka mieszamy,
dodajemy 2 czubate łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do 5 łyżek cukru dodajemy żółtka i jajko, aromat i miksujemy.
Dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, 25 dkg mąki,
szczyptę soli i miksujemy.
Dodajmy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto,
wlewamy roztopione masło ( 2 łyżki masła zostawiamy
do smarowania bułek ) i wyrabiamy,
masło się wchłonie.
Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy na stolnicę formując wałek.
Dzielimy na 12 części.
Z każdej części formujemy kulkę.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia,
przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy masłem,
nacinamy ostrym nożem,
posypujemy cukrem trzcinowym
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego!
No i proszę: dwanaście bułeczek maślanych cioci Celinki
według naszego przepisu, upieczonych i ze smakiem zjedzonych :)
Pozdrawiamy.
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2016/04/dwanascie-maslanych-bueczek.html