Wykonanie
Ciasto drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak babcia wypiekała jeszcze w kaflowym piecu dwie ogromne blachy tego ciasta. Z okazji zbliżających się świąt naszła mnie ochota na
drożdżowe z
makiem. Po pracy nie miałam sił na wypiek tradycyjnej
strucli, dlatego postawiłam na
drożdżowe zawijańce z
makiem, czyli
makowe drożdżówki. Smakują prawie jak
strucla, a do tego są bardziej podzielne. Na drugi dzień można zabrać je do pracy i zjeść jako drugie śniadanie. Ja tak zrobiłam.Składniki:1/2 puszki gotowej masy makowej1 kg
mąki0,5 litra
mleka10 dag
drożdży6
żółtek1 szklanka
cukru12 łyżek
masłaszczypta
soli1
jajkoWykonanie:
Masło roztopić w rondelku i przestudzić.
Mleko lekko podgrzać. Odlać trochę do kubeczka, a resztę wlać do miski. W kubeczku z
mlekiem rozpuścić
drożdże z 1 łyżką
cukru. Roztwór musi
mieć konsystencję
śmietany. Całość pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski z
mlekiem dodać
cukier,
żółtka, roztopione
masło,
sól, wyrośnięte
drożdże. Zamieszać. Na końcu dodać
mąkę. Wyrabiać starannie, aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki. Tak przygotowane
ciasto drożdżowe nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 2 godziny w temperaturze pokojowej).Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie wyrobić. Rozwałkować ciasto na prostokąt, rozsmarować na nim masę
makową i zwinąć jak roladę. Pokroić ciasto na plastry o grubości około 3 cm. Gotowe plastry układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut do napuszenia. Po tym czasie rozsmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wystudzeniu polukrować i posypać posiekanymi
orzechami włoskimi.