ßßß
Od dawna już chodził za mną domowy makaron. Lubię przygotowywać tego typu dania obiadowe bo z reguły przygotowanie sosu zajmuje tyle samo czasu co ugotowanie makaronu. Makaron z boczkiem wzbogaciłam o pomidory pelatii, świeże chili oraz Hiszpańskie Oliwki. Nabrał on dzięki temu wyrazistego charakteru.Pomidory dostępne obecnie w sklepach mają coraz lepszy smak. Nie jest to oczywiście to samo co w szczycie sezonu pomidorowego ale jest to jakiś początek. Ja użyłam pomidorów z puszki ale możecie je spokojnie zastąpić sparzonymi, pozbawionymi skórki oraz gniazd nasiennych świeżymi owocami z dobrego źródła. Obowiązkowo użyjcie dobrej jakości oliwek (polecam Hiszpańskie Oliwki) oraz świeżej natki pietruszki, którą posiekajcie tuż przed podaniem.
Składniki (dla dwóch osób):domowy makaron – u mnie przygotowany z 100g mąki i 1 jajkapuszka pomidorów pelatti w zalewie4-5 plasterków boczku parzonego2 szalotki (lub 1 cebula i 2-3 ząbki czosnku)około 20 czarnych oliwek hiszpańskich1 papryczka chilipół pęczka natki pietruszkiczarny świeżo mielony pieprzsólWstawiamy wodę na makaron. Gdy zaczyna się gotować solimy.Na patelni na niewielkim ogniu podsmażamy pokrojony w małą kosteczkę boczek. Dodajemy posiekaną drobno szalotkę (lub czosnek i cebulę). Lekko solimy i podsmażamy aż zmięknie. Gdyby patelnia była zbyt sucha (w zależności jaki boczek uda nam się kupić – można na tym etapie dołożyć 1 niewielką łyżkę masła klarowanego). Chili kroimy na cienkie plasterki, usuwamy pestki (są najostrzejsze) i dokładamy na patelnię. Całość zalewamy puszką pomidorów. Zagotowujemy (również na małym ogniu). Doprawiamy pieprzem i solą. Oliwki kroimy na 4 i dodajemy do sosu pod koniec gotowania (nie powinno się ich gotować).W czasie gdy przygotowujemy sos do garnka z gotującą się wodą dodajemy makaron. Gotujemy około 3-4 minut (świeży makaron domowej roboty). Gdy już będzie gotowy przekładamy do garnka z sosem i całość dobrze mieszamy. Zagotowujemy, posypujemy siekaną natką pietruszki i przekładamy na talerze.