ßßß Cookit - przepis na Pieczarki faszerowane mięsem krabowym

Pieczarki faszerowane mięsem krabowym

nazwa

Wykonanie

Pieczarkowy tydzień trwa w związku z czym przygotowałam kolejne grzybowe danie. Dziś postanowiłam nafaszerować pieczarki, ponieważ dawno takich nie jadłam. Nie chciałam jednak, aby było to coś oklepanego i banalnego, dlatego też zdecydowałam się przygotować pieczarki faszerowane mięsem krabowym . Połączenie mięsa skorupiaka, ze słonym bekonem, odrobiną chilli, podane w delikatnej pieczarce okazało się strzałem w dziesiątkę! Polecam! Jeżeli lubicie faszerowane pieczarki i niekonwencjonalne smaki to polecam Wam również pieczarki faszerowane płatkami owsianymi .
Składniki :
4 duże pieczarki
2-3 szalotki
1 puszka mięsa krabowego (150-170g)
4-5 plastry bekonu
1 jajko
szczypta płatków chilli
sól, pieprz
dymka
masło do smażenia
Przygotowanie :
Pieczarki obrać i delikatnie wyciąć nóżki. Kapelusze odłożyć, a nóżki drobniutko posiekać.
Plastry bekonu mocno zgrilować, aż będą przypieczone i chrupiące. Przestudzić. Gdy ostygną drobno posiekać lub nawet utrzeć, tak aby powstały okruszki.
Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę wraz z pokrojonymi nóżkami pieczarek. Smażyć do czasu gdy cebulka się zeszkli, a pieczarki będą miękkie. Patelnię zdjąć z ognia, a masę przestudzić. Dodać odsączone mięso krabowe, pokruszony bekon, szczyptę płatków chilli, pieprz i wbić jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać do kapeluszy pieczarek.
Pieczarki ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2016/04/pieczarki-faszerowane-miesem-krabowym.html