Wykonanie
Staramy się wymyślać coraz to nowe
chleby żeby wzbogacać nasz blog o ciekawe przepisy. Żebyście Wy
mieli z czego korzystać. Ostatnio znowu mamy fazę na coraz to nowsze
chlebowe przepisy, staramy się za każdym razem inny
chleb robić. Tym razem mamy więc dla Was naprawdę dobry
chleb, fajnie chrupiący, ze zwartym miąższem. Pszenno żytni z dodatkiem
rozmarynu.
Zioła fajnie pozostają w tle, nie są nachalne, nie dominują. Czuć je gdzieś z tyłu. Kanapki z takim
chlebem zyskują dodatkową nutę smaku. Jest tylko jeden haczyk: do upieczenia go potrzebny będzie garnek żeliwny. Bez niego ani rusz. To znaczy oczywiście możecie ten
chleb upiec bez garnka żeliwnego, ale nie będzie on taki sam jak ten. Przede wszystkim struktura skórki będzie zupełnie inna, to właśnie pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze (która jest wewnątrz takiego garnka) jest za nią odpowiedzialna.480 g
mąki pszennej chlebowej (typ 750)150 g
mąki żytniej typ 720380 ml
wody2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
drożdży instant4 łyżeczki
rozmarynuPowyższe składniki są na dość duży bochenek. Dopasowany do naszego dużego naczynia żeliwnego (zdaje się, że 6 , 5 litra). Jeżeli macie małe naczynie to stosownie proporcjonalnie zmniejszcie ilość składników.Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut ręcznie lub 10 minut robotem). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Układamy go na posypanym
mąką papierze do pieczenia (takim trochę większym żebyśmy mogli
potem razem z tym papierem przenieść bochenek do garnka żeliwnego). I zostawiamy do wyrośnięcia. Dobrze by było żeby czas wyrastania nie przekroczył 1 godziny. Chodzi o to, żeby
chleb nie przerósł za bardzo. Sęk w tym, że musi wyrastać jeszcze w piekarniku podczas pieczenia. A jak teraz za bardzo wyrośnie to już w piekarniku nie będzie miał siły i nie osiągniemy zamierzonego rezultatu.Pół godziny przed końcem wyrastania
chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do 250 stopni.Gdy już
chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go
mąką i nacinamy żyletką wzdłuż. Posypanie
mąką jest istotne. Zapobiegnie nadmiernemu przypalaniu się
chleba (i nada zamierzony wygląd).Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!), zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy
chleb do garnka żeliwnego, zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.Po upieczeniu
chleb minimum godzinę studzimy na kratce. Nie kroimy na ciepło (chociaż pokusa jest ogromna).
Chleb podczas stygnięcia uzyskuje jeszcze swoją właściwą strukturę.Smacznego!