Wykonanie
Ostatnio coraz bardziej wciąga mnie pieczenie
chleba. W tym tygodniu postanowiłam nie piec
chleba z długiej listy oczekujących ale wziąść udział w 75 wydaniu Weekendowej Piekarni. Przepis, który został zaproponowany przez Tilinarę jest bardzo smaczny i ciekawy, jednak ja nie zdecydowałam się na kształt tiary i zrobiłam normalny bochenek.Nie wiem więc czy przez to mój udział zostanie uznany ale najważniejszy jest
chleb a ten jest pyszny. Przepis podaję ze swoimi zmianami.
Składniki:Pate Fermentee:265 g
mąki pszennej chlebowej170 g
wody1/8 łyżeczki
drożdży instantPrzygotowanie: Wieczorem przed pieczeniem wymieszać wszystkie składniki pate fermentee do momentu połączenia (mieszanina powinna
mieć temperaturę 21 stopni Celsjusza). Odstawić po przykryciem na 1 godzinę w temperaturze 21 stopni Celsjusza, a następnie włożyć na noc do lodówki.Ciasto właściwe:235 g
mąki pszennej chlebowej25 g
mąki żytniej190 g
wody10 g
soli1 łyżeczka
drożdży instant443 g pate fermentee (całe)Przygotowanie: Rankiem podzielić pete fermentee na kawałki wielkości
orzecha i odstawić do ogrzania do temperatury pokojowej przez 1 godzinę. Następnie wymieszać wszystkie składniki ciasta
chlebowego tylko do momentu rozmieszania. Mieszanina powinna
mieć temperaturę 24 stopni Celsjusza. Następnie wyrobić przez 10-15 minut gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć je do naoliwionej miski i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, uformować w kulę i pozwolić mu przez chwilę odpocząć. Umieścić w koszyku, nakryć folią. Odstawić do podwojenia objętości (1 1/4 - 1 1/2 godziny). Piec w 230 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut (przez pierwsze 10 minut z parą). Ostudzić na kratce.Smacznego:)