ßßß Cookit - przepis na puszyste pączusie twarogowe

puszyste pączusie twarogowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne ! Do tego łatwe i nie trzeba mielić twarogu jak przy klasycznych oponkach . Minimum składników, maksimum smaku, mniam.. Porcja na około 30 sztuk.
0,5 kg twarogu tłustego w kostce
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżki cukru z wanilią
1 płaska łyżeczka sody
2 pełne po brzegi szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml)
3 jaja
1 łyżeczka octu spirytusowego 10%
dodatkowo:
około 0,8 litra oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Twaróg rozgniatamy porządnie widelcem.
Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, ot tak, po prostu, ciasto będzie się kleić i tak ma być, jednak dla lepszego zagniatania możemy pod koniec podsypać sobie 2 -3 łyżkami mąki, potem w trakcie formowania już absolutnie nie.
Dłońmi umoczonymi w miseczce z olejem odrywamy małe kawałki, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na papierze do pieczenia w małych odległościach.
Smażymy na niewielkim ogniu, na rozgrzanym oleju na dość ciemny kolor z obu stron, osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem, smacznego !
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2016/04/puszyste-paczusie-twarogowe.html