Wykonanie
Zapraszam dzisiaj na kolejną porcję słodkości czyli oponki
serowe, wyśmienite smakołyki na karnawał, które co roku oprócz pączków i
faworków goszczą na moim
stole w tłusty czwartek .
składniki na około 25 sztuk50 dag
mąki pszennej50 dag białego mielonego
sera (np.
twaróg sernikowy z wiaderka )2 łyżeczki
sody oczyszczonej3
jajka1/2 szklanki
cukruolej do smażenia
cukier puder do posypaniaprzepisDo dużej miski wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy
biały ser,
jajka,
cukier oraz
sodę oczyszczoną.Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto ( gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze odrobinę
mąki) a następnie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej
mąką na placek o grubości około 1 centymetra. Z ciasta wykrawamy szklanką lub
kubkiem krążki a następnie ze środka każdego krążka wycinamy kieliszkiem dziurki.Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoto- brązowy kolor, po usmażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.wystudzone
ciastka posypujemy
cukrem pudrem.