Wykonanie
Nie planowałam pieczenia pączków na tłusty czwartek. Chciałam pójść na łatwiznę i kupić je w ulubionej
cukierni..Ale jak zwykle w ostatniej chwili zachciało mi się jednak coś zrobić. Wybrałam oponki
serowe bo są bardzo szybkie. Nie trzeba czekać aż wyrosną i smażą się błyskawicznie. Użyłam
serka mascarpone ale można użyć
twarogu. Polecam!
Składniki:250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej250 g
serka mascarpone (lub
twarogu)1/3 szklanki
cukru2
jajkaolej do smażeniaWykonanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj
sodę,
cukier,
ser i
jajka. Wymieszaj składniki aż dobrze się połączą. Ciasto powinno być gładkie. Wyłóż je na blat lub stolnicę i rozpłaszcz. Wykrawaj szklanką kółka i kieliszkiem w środku mniejsze kółeczka. Skrawki ciasta zagnieć ponownie i wykrawaj kolejne oponki. Rozgrzej
olej w głębokim garnku. Oponki smaż partiami, każdą ze stron na złoty kolor. Posyp
cukrem pudrem lub polukruj.Smacznego!