ßßß Cookit - przepis na Oponki serowe (smażone)

Oponki serowe (smażone)

nazwa

Wykonanie

Karnawał zaczynam od klasycznych oponek serowych. Przepis pochodzi ze starej, rodzinnej książki kucharskiej "Ciasta, ciastka, ciasteczka". Oponki wyszły dobre: miękkie i pulchne, chociaż spodziewałam się, że będą bardziej... no, serowe :)
Przepis na ok. 20 (w zależności od wielkości szklanki)
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1/4 kostki miękkiego masła
30 dag białego sera (jeśli jest kostce, należy go 3x zmielić, aby w cieście nie było grudek; może być taki z wiadereczka)
2-3 żółtka (zależy od wielkości jajek)
10 dag cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
opcjonalnie można dodać wanilię lub cynamon
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Zagnieść ciasto z wszystkich składników (oczywiście oprócz oliwy i cukru pudru). Jeśli będzie się kleić do rąk, można je jeszcze podsypać mąką. Rozwałkować je na placek o grubości ok.1 cm (nie więcej!). Szklanką wykroić duże kółka, a w środku każdego z nich wykroić małe kółko kieliszkiem.
Oponki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron do zrumienienia.
Usmażone oponki wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - odciągnie to nadmiar tłuszczu. Gotowe oponki posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2015/02/oponki-serowe-smazone.html