Wykonanie
Dzisiaj polecam zupę gołąbkową, gołąbki uwielbiam a zupa w smaku nawet trochę przypomina je z
sosem pomidorowym. Smaczna, sycąca i gęsta, zwłaszcza na drugi dzień. Jeżeli chcemy troszkę rzadszą wystarczy dolać
bulionu. Polecam.
SKŁADNIKI :300 g
mięsa mielonego1 woreczek
ryżu, ugotowanego1/2 główka
młodej kapusty ( lub włoskiej )1
cebula2 ząbki
czosnku1
marchew, mała
pietruszka500 ml płynnego przecieru1 l
bulionu1
liść laurowy, ziele,
pieprz w ziarnkach
sól,
pieprz, słodka i
ostra papryka w proszku do smaku3 łyżki
oleju1 liść
lubczykukoperek do posypaniaPRZYGOTOWANIE :
Cebulę i
czosnek drobno kroimy, podpiekamy na
oleju w wysokim garnku. Następnie dodajemy
mięso, chwilkę podsmażamy i startą na tarce
marchew z
pietruszką.Ciągle mieszając wlewamy
bulion,
przecier pomidorowy i poszatkowaną
kapustę. Dodajemy
liść laurowy, ziele i
pieprz w ziarnkach.Zakrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.Zupę doprawiamy do smaku
przyprawami. Na koniec dodajemy ugotowany
ryż i ewentualnie dolewamy
bulionu.Podajemy ciepłą posypaną
koperkiem. Smacznego.