Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 300g
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 1 łyżeczka
cynamonu- szczypta
soli- kilka kropel
aromatu migdałowego- 180g
cukru- 2/3 szklanki
oleju- 3
jajka- 2 średnie
jabłka- 100g posiekanych
orzechów lub
migdałów*na kruszonkę- 80g
cukru- 1 op.
cukru waniliowego- 100g
mąki pszennej- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 100g
masłaSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy palcami, aż uzyskamy okruchy, wkładamy do lodówki.2.
Jajka miksujemy z
cukrem,
aromatem migdałowym i
olejem, następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
solą i
cynamonem i nadal miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.3.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Do ciasta również wsypujemy
orzechy i mieszamy.4. Ciasto przekładamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach, do suchego patyczka.Inspiracja:malacukierenka