ßßß Cookit - przepis na Orzechowe jabłka w cieście

Orzechowe jabłka w cieście

nazwa

Wykonanie

Jabłka, cynamon i masło orzechowe... Kto nie lubi takiego połączenia? W dodatku ciasto jest szybkie i zawiera mnóstwo pysznych jabłek, które są źródłem witamin: C, A, B1, B2, B3, a także błonnika, krzemu, potasu i magnezu. Odmiany wcześniej dojrzewające są również mniej słodkie, od odmian typowo jesiennych, więc idealnie pasują do wszelkiego rodzaju szarlotek.
Składniki:
10 średniej wielkości jabłek
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
12 łyżeczek masła orzechowego
migdały w płatkach
1. Przygotowujemy formę. Tortownicę smarujemy masłem.
2. Obieramy jabłka, przekrawamy je na pół i wydrążamy. Tak postępujemy z 6 jabłkami. Układamy je w formie jak na poniższym zdjęciu.
3. Do każdej połówki wkładamy po łyżeczce masła orzechowego.
4. Posypujemy orzechami.
5. Pozostałe 4 jabłka kroimy na ćwiartki i układamy na połówkach jabłek.
6. W misce mieszamy: jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszennej i ziemniaczaną, cynamon, proszek do pieczenia i olej.
7. Wylewamy ciasto na jabłka. Wierzch posypujemy migdałami w płatkach.
8. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut.
Smacznego! ;)
Źródło:http://gotuj-z-marta.blogspot.com/2013/08/orzechowe-jabka-w-ciescie.html