Wykonanie
Jabłka,
cynamon i
masło orzechowe... Kto nie lubi takiego połączenia? W dodatku ciasto jest szybkie i zawiera mnóstwo pysznych
jabłek, które są źródłem witamin: C, A, B1, B2, B3, a także błonnika, krzemu, potasu i magnezu. Odmiany wcześniej dojrzewające są również mniej słodkie, od odmian typowo jesiennych, więc idealnie pasują do wszelkiego rodzaju szarlotek.
Składniki:10 średniej wielkości
jabłek2
jajka1/2 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 szklanki
oleju12 łyżeczek
masła orzechowegomigdały w płatkach1. Przygotowujemy formę. Tortownicę smarujemy
masłem.2. Obieramy
jabłka, przekrawamy je na pół i wydrążamy. Tak postępujemy z 6
jabłkami. Układamy je w formie jak na poniższym zdjęciu.
3. Do każdej połówki wkładamy po łyżeczce
masła orzechowego.4. Posypujemy
orzechami.5. Pozostałe 4
jabłka kroimy na ćwiartki i układamy na połówkach
jabłek.6. W misce mieszamy:
jajka,
cukier,
cukier waniliowy,
mąkę pszennej i ziemniaczaną,
cynamon,
proszek do pieczenia i
olej.7. Wylewamy ciasto na
jabłka. Wierzch posypujemy
migdałami w płatkach.8. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut.
Smacznego! ;)