ßßß
 
            
        

 Składniki:500 g mąki pszennej¾ szklanki cukru trzcinowego14 g suchych drożdży100 g oleju kokosowego2 szklanki mleka sojowego1 łyżka pasty tahini z tego przepisuGlazura z tahini2 łyżki pasty tahini z tego przepisu¾ szklanki cukru pudru3-4 łyżki gorącej wodyDodatkowo:płatki migdałowe do posypania na wierzchWykonanie:Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy drożdże. Odstawiamy. W rondlu podgrzewamy mleko z olejem kokosowym, pastą tahini i cukrem. Do miski z mąką przelewamy ciepłe składniki (nie gorące!), mieszamy. Ciasto wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem z użyciem haka do wyrabiania ciasta. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godziny ( w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto przekładamy je do formy na babkę (ja użyłam silikonowej, jeżeli używacie zwykłej formy należy ją nasmarować olejem). Następnie ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1/2 godzinę. Babkę pieczemy w temperaturze 200 st. C ok. 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby lekko przestygła, a następnie wyjmujemy z formy.Przygotowujemy glazurę z tahini. W miseczce mieszamy cukier puder z tahini i wodą. Glazura powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy cukru pudru.Babkę lukrujemy i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.Smacznego!
Składniki:500 g mąki pszennej¾ szklanki cukru trzcinowego14 g suchych drożdży100 g oleju kokosowego2 szklanki mleka sojowego1 łyżka pasty tahini z tego przepisuGlazura z tahini2 łyżki pasty tahini z tego przepisu¾ szklanki cukru pudru3-4 łyżki gorącej wodyDodatkowo:płatki migdałowe do posypania na wierzchWykonanie:Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy drożdże. Odstawiamy. W rondlu podgrzewamy mleko z olejem kokosowym, pastą tahini i cukrem. Do miski z mąką przelewamy ciepłe składniki (nie gorące!), mieszamy. Ciasto wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem z użyciem haka do wyrabiania ciasta. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godziny ( w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto przekładamy je do formy na babkę (ja użyłam silikonowej, jeżeli używacie zwykłej formy należy ją nasmarować olejem). Następnie ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1/2 godzinę. Babkę pieczemy w temperaturze 200 st. C ok. 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby lekko przestygła, a następnie wyjmujemy z formy.Przygotowujemy glazurę z tahini. W miseczce mieszamy cukier puder z tahini i wodą. Glazura powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy cukru pudru.Babkę lukrujemy i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.Smacznego!