ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny emigrantów

Chleb pszenny emigrantów

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba. W sumie się zgapiłam i nic w ten dzień nie upiekłam, ale nadrabiam to teraz. Ten chlebek zobaczyłam na blogu Polska Zupa i bardzo mi się spodobał, lubię piec domowe pieczywo i ciągle szukam nowych inspiracji. Ten chlebek jest wspaniały w smaku i nie jest trudny do zrobienia. Nie bójcie się spróbować. Z pewnością wam wyjdzie i będziecie się cieszyć jego wspaniałym smakiem.
Zapraszam :-)
Składniki:
zaczyn
- 1,5 szklanki mąki pszennej - ja dałam typ 750
- 1 szklanka ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
ciasto
- cały zaczyn
- 3,5 szklanki mąki pszennej - ja dałam typ 750
- 1 szklanka wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
Wieczorem mieszamy w misce składniki na zaczyn, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc, aby zaczyn pracował - 12-16 godzin. Następnie dodajemy mąkę, wodę, drożdże, sól i cukier. Wyrabiamy ręcznie ciasto albo w mikserze z hakiem. Zostawiamy jeszcze przykryte ściereczką na 30 minut. Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i formujemy bochenek - ja zrobiłam jeden, ale możecie zrobić dwa. Ja przełożyłam mój bochenek do koszyka podsypanego mąką i przykryłam ściereczką, chleb rósł w ciepłym miejscu przez 3 godziny. Jeżeli nie macie koszyczka to przełóżcie chleb do blaszki wysmarowanej masłem lub olejem. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Jeżeli wasz chleb rósł w blaszce to teraz wstawcie ją do piekarnika, ja przełożyłam bochenek na blaszkę wyłożoną i podsypaną mąką. Pieczemy 10 minut, grzanie góra-dół następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 35-40 minut. Studzimy chleb na kratce.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/11/chleb-pszenny-emigrantow.html