Wykonanie
sobota, 9 czerwca 2012Składniki:- 500 g
mąki pszennej- 300 ml
wody- 8 g świeżych
drożdży- 150 g zakwasu żytniego- 1 płaska łyżka
soliPrzygotowanie:
Mąkę,
wodę,
drożdże, zakwas i
sól dokładnie łączymy ze sobą. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie należy przełożyć ciasto do foremki (np. keksówki) bądź formujemy bochenek. Spryskujemy odrobiną
oleju i posypujemy
mąką. Odstawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia. Wierzch delikatnie nacinamy
ostrym nożem w poprzeczne pasy.
Chleb wypiekamy w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku i pieczemy przez ok 40 minut.
Smacznego !Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...Przepis na zakwas jest również tutaj...There's always some truth behind 'just kidding'.Knowledge behind 'I don't know'.Emotion behind 'I don't care'.Pain behind 'It's okay'...