Wykonanie
Świąteczne mazurki w kształcie
jajek …z
dżemem malinowym,
białą czekoladą i pokruszonymi
bezami. Pyszne!
Składniki na, dwa
jajka wysokości ok. 27 cm250 g
mąki pszennej tortowej50 g
cukru pudru200 g
masła2
żółtkaszczypta
soliDodatkowo:3/4 szklanki
dżemu malinowego100 g
białej czekolady50 ml
śmietany kremówkiodrobina
różowego barwnika spożywczegokilka pokruszonych bez, np. z tego przepisugarść drażetek z
białej czekolady, do ozdobyWykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy
żółtka, szczyptę
soli,
cukier puder i pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Formujemy kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt
jajka, wycinamy wzór. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm. Przykładamy wzór odrysowanego
jajka i wycinamy w cieście dwa mazurki. Pozostałe skrawki zagniatamy, robimy z nich dwa długie wałeczki do stworzenia rantów naszych
jajek. Wałeczki przyklejamy do ciast na
białko. Ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na ok 30 minut.Piekarnik nastawiamy na 180 st. CCiasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut lub do czasu aż się ładnie zarumieni. Mazurkowe
spody odstawiamy do przestygnięcia.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę razem ze
śmietaną. Odstawiamy do przestygnięcia. Kruche
spody smarujemy
dżemem malinowym. Wylewamy na nie
białą czekoladę, ale nie wszystką. Do pozostałej
czekolady dodajemy odrobinę różowego barwnika. Na białej
masie cienką stróżką rozlewamy zabarwioną na różowo
czekoladę. Mazurki zdobimy rozkruszonymi
bezami i czekoladowymi drażetkami.Smacznego!