ßßß Cookit - przepis na ,, Mazurek różany z białą czekoladą’’

,, Mazurek różany z białą czekoladą’’

nazwa

Wykonanie

Delikatny kruchy spód, cieniutka warstwa konfitury różanej słodka polewa z białej czekolady i śmietany kremówki, dekoracja z pokruszonych bez. Mazurek różany powstał dzięki uprzejmości marki Piątnica, Helio , Stovit oraz Garneczki W imieniu firmy Stovit zapraszam do udziału w konkursie: „100 twarzy Stovitu. Odkryj 101.” Regulamin konkursu: http://bit.ly/StovitKonkurs
Składniki na ciasto kruche:
200 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru pudru
1 żółtko jajka,
100 g masła
Łyżka śmietany18%
szczypta soli
Dodatkowo:
1 szklanka
marmolady różanej Stovit
Około 5
kandyzowanych wiśni Piątnica
Pokruszone bezy
opcjonalnie – odrobina barwnika w żelu
Polewa z białej czekolady:
80 ml śmietany kremówki 36%
180 g
polewa biała Helio
Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut.
Do rondelka przelewamy śmietankę. Masę podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając do czasu aż zacznie gęstnieć. Kremówkę zdejmujemy z palnika, dodajemy kawałki posiekanej czekolady , energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy, dodajemy barwnik i mieszamy do połączenia. Gotową masę wykładamy na ciasto i dekorujemy według uznania
Na kruchym i wystudzonym spodzie rozprowadzić równo dżem malinowy. Na wierzch wylać wciąż lekko ciepłą polewę z białej czekolady, wyrównać. Posypać posiekanymi owocami liofilizowanymi, odstawić do stężenia. Smacznego!
Do wykonania tarty wykorzystałam praktyczną, prostokątną formę do tarty z wyjmowanym dnem. Blacha będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych tart. ,,W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków.” Dzięki formie wyjęcie ciasta nie sprawi Ci najmniejszych problemów, a pieczenie stanie się prawdziwą przyjemnością. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Zresztą nie tylko forma do tarty są także inne świetne rzeczy, które musicie zobaczyć, zajrzyjcie sami!!!Do kupienia w sklepie Garneczki
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/mazurek-rozany-z-biala-czekolada