Wykonanie
Mazurek w
słonecznej, malinowej odsłonie. Kiedy macie już po uszy zimy, a na Wielkanoc chcecie podać mazurek inny niż wszystkie ;-).
Malinowy dżem (można go przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek, ale nie jest to konieczne), ganache z
białej czekolady (u mnie w kolorze
malinowym) i orzeźwiające drobne
owoce liofilizowane (znajdziecie je w płatkach
śniadaniowych). Pycha!Składniki na ciasto kruche:175 g
mąki pszennej25 g
cukru pudru100 g
masła, schłodzonegopół łyżki kwaśnej
śmietany 18%1
żółtkoszczypta
soliPrzygotować formę owalną o wymiarach 27 x 19 , 3 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. Jeśli nie posiadacie takiej formy - na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyłożyć nim owalną foremkę lub tortownicę wraz z 1 cm rantem. Jeśli przygotowaliście wzorzec - należy wyciąć z ciasta kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić (na
białko - pędzelek maczamy w
białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Przed samym pieczeniem ciasto w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec około 15 - 18 minut w temperaturze 200ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Dodatkowo:1 szklanka ulubionego
dżemu malinowegoliofilizowane
owoce maliny i
truskawki*Polewa z
białej czekolady:80 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%180 g
białej czekolady, drobno posiekanejopcjonalnie - odrobina barwnika w żelu (użyłam barwników Wiltona w żelu, wymieszane kolory: rose i red red)
Śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia, zdjęć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. W razie konieczności, jesli będą w sosie małe grudki
czekolady, przetrzeć przez drobne sitko. Do gorącego sosu dodać barwnik i wymieszać do połączenia (nie jest to konieczne). Lekko przestudzić.WykonanieNa kruchym i wystudzonym spodzie rozprowadzić równo
dżem malinowy. Na wierzch wylać wciąż lekko ciepłą polewę z
białej czekolady, wyrównać. Posypać posiekanymi
owocami liofilizowanymi, odstawić do stężenia (najszybciej w lodówce).* Liofilizowane
owoce można zakupić online, ja po prostu wybrałam je w
płatków śniadaniowych (takich), jak się dziewczyny zorientują, będzie ze mną źle ;-).Smacznego :-).