Wykonanie
Proste
ciastko z
czekoladą w kształcie pisanki. Na kruchy spód wylewamy nadzienie
czekoladowe:
mleczne i białe a patyczkiem robimy esy - floresy. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Nie może być prościej ;-).Składniki na ciasto kruche:175 g
mąki pszennej25 g
cukru pudru100 g
masła, schłodzonego1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%1
żółtkoDodatkowo:gwiazdki z
mlecznej czekoladyNa papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Sos
czekoladowy mleczny:100 g
mlecznej czekolady, posiekanej40 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%Składniki umieścić w kąpieli
wodnej i roztopić, wymieszać.Sos
czekoladowy biały:50 g
białej czekolady, posiekanej20 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%Składniki umieścić w kąpieli
wodnej i roztopić, wymieszać.Na wystudzony mazurek wylać sos z
mlecznej czekolady, rozprowadzić. Na
mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z
białego sosu, następnie patyczkiem zrobić esy - floresy. Udekorować mlecznymi gwiazdkami. Schłodzić.Smacznego :-).