Wykonanie
Tarta śmietanowa z
rabarbarem jest kolejną propozycją przepisu wykorzystującego różowe łodygi
rabarbaru. Nadzienie z kwaśnej
śmietany wzbogacone o
białą czekoladę doskonale komponuje się z dużą ilością kawałków kwaskowatego
rabarbaru. Ciasto możemy upiec w tradycyjnej formie na tartę lub w okrągłej tortownicy (o średnicy 18cm lub nieco większej), wykładając wtedy ciasto do połowy wysokości jej brzegu. Aby ciasto nie urosło zbyt mocno, a brzegi nie opadły, można przed pieczeniem gęsto nakłuć je widelcem lub przykryć papierem do pieczenia i obciążyć
grochem,
fasolą lub innymi obciążnikami. W pierwszym przypadku ciasto pieczemy przez 15 minut, w drugim - przez 10, a kolejne 5 dopiero po zdjęciu obciążników i papieru.
Rabarbar można pokroić na cieńsze lub grubsze plasterki, należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że większe kawałki po upieczeniu mogą być al dente (półtwarde, lekko chrupiące). Jeśli lubimy bardzo miękki
rabarbar, możemy pokroić go drobno, a także w końcowej fazie pieczenia ciasto przykryć folią aluminiowa, co przyspieszy zmięknięcie
rabarbaru. Można również pokrojony
rabarbar przez 2-3 minuty poddusić w niewielkiej ilości
wody, pilnując, by się nie rozgotował, gdyż zamiast kawałków, powstanie mus. Taki
rabarbar należy przed wyłożeniem na ciasto odsączyć z
wody.
Składniki:CIASTO100g
mąki pszennej50g
masła50g
cukru pudru1
żółtkoNADZIENIE120g kwaśnej
śmietany 18%50g
białej czekolady1 płaska łyżeczka
mąki pszennej1
jajko160g
rabarbaruWykonanie:CIASTO-
mąkę i
cukier przesiać, dodać zimne
masło, posiekać razem, dodać
żółtko i szybko wyrobić ciasto- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzonym
ciastem wyłożyć spód i brzegi do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem (lub obciążyć ) i podpiec 15 minut w 180 stopniach (jeśli korzystamy z formy do tarty, wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć cienko
ciastem cały spód i boki formy)- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko ostudzićNADZIENIE-
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić, połączyć ze
śmietaną, dodać
jajko, dokładnie wymieszać, przesiać
mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej masy-
rabarbar oczyścić (nie obierać), pokroić na dość cienkie plasterki- na podpieczonym spodzie ułożyć w lekkich odstępach plasterki
rabarbaru- na
rabarbar wylać masę
śmietanową, na wierzchu ułożyć pozostałe plasterki
rabarbaru, zanurzając ich część w nadzieniu (ja ułożyłam je pionowo - wąską częścią plasterka do góry, ale to kwestia gustu)- tartę piec 25-30 minut do ścięcia się masy (można sprawdzić dotykając kawałków
rabarbaru, czy masa obok nich jest już ścięta)- gotową tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia, przechowywać w lodówce
Tarta śmietanowa z
rabarbarem łączy w sobie delikatny kruchy spód, kremowe, lekko słodkie nadzienie z kwaśnej
śmietany i
białej czekolady oraz kwaskowate kawałki
rabarbaru.
Tarta bardzo efektownie wygląda w przekroju, dlatego najlepiej wykorzystać różowy
rabarbar, który po upieczeniu będzie kontrastował z
białym kolorem masy śmietanowej.