ßßß Cookit - przepis na MAZUREK KAJMAKOWY

MAZUREK KAJMAKOWY

nazwa

Wykonanie

Ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Bardzo słodkie, ale mocno wciągające. A gdy użyjemy gotowej masy kajmakowej, nie jest czasochłonne w przygotowaniu.
Życzę Wam zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych, żeby upłynęły w miłej rodzinnej atmosferze i przy pysznych potrawach i wypiekach :)
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
160 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
1 puszka masy kajmakowej
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę pszenną, wymieszać. Dodać zimną wodę, uformować z ciasta kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę (może być na całą noc). Małą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią cienko rozwałkowane ciasto (można zrobić dowolny rant). Piec w temperaturze 180 C (termoobieg) około 15 minut, na złoty kolor.
Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć na nie masę kajmakową (można ją lekko
podgrzać, żeby lepiej dała się rozsmarować). Dowolnie udekorować.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/03/mazurek-kajmakowy.html