Wykonanie
Uwielbiam mazurki - ich formę, niepowtarzalność smaku, nieopisaną
słodycz,
maślaną kruchość
spodu.....Rożne już
jadłam i robiłam. Myślałam, że moim ulubionym jest ten z
kajmakiem, a jednak nie. Zdecydowanie ten dzisiejszy, różany, bije wszystkie na głowę.Mazurki ni są dla tych co to nie lubią 'za słodko'. Musi być słodko, to kwintesencja smaku mazurka. W różanym, który i wygląda i smakuje słodko,
miesza się
słodycz białej czekolady z niepowtarzalnym aromatem
wody różanej, smakiem
konfitury z róży i kruchością
maślanego spodu.Najtrudniejsze przy robieniu tego mazurka to zgromadzenie wszystkich niezbędnych składników. Niestety, nie da się żadnego z nich zastąpić - substytuty nie wchodzą w grę. Samo przygotowanie jest w miarę łatwe.
Składniki:spód:200g
mąki pszennej140g
masła, zimnego, pokrojonego w kostkę1
żółtko80g
cukru pudrunadzienie:150g
białej czekoladykonfitura z róży5 dużych łyżek
śmietany kremówki2 łyżki
wody różanej3 łyżeczki świeżego koncentratu z
buraków, czystego, bez przepraw
płatki migdałów do posypania
Jak zrobiłam:spód:1.
Mąkę i
cukier roztarłam z
masłem, dodałam
żółtko, zagniotłam ciasto, dolewając odrobinę
wody w trakcie. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.2. Podłużną formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim spód formy do wysokości 1cm. Nakłułam w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na kolejne 30 minut.3. Spód podpiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180'C aż był złocisty, przez około 20 minut. Wyjęłam i wystudziłam. Przygotowałam nadzienie.nadzienie:1. W rondelku rozpuściłam połamaną na kawałki
czekoladę ze
śmietaną, na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy lekko przestygła, dodałam do niej
wodę różaną i sok z
buraków. Bardzo dobrze wymieszałam.2. Masę wylałam na wystudzony spód. Posypałam
płatkami migdałów.Zostawiłam do zastygnięcia.
Najlepiej zostawić mazurek na noc do całkowitego zastygnięcia.